Americký minister financií varoval Japonsko pred znižovaním jenu

10.05.2013 Celý región

Londýn 10. mája (TASR) - Americký minister financií Jacob Lew dnes varoval Japonsko, aby rešpektovalo medzinárodnú dohodu, na základe ktorej krajiny nebudú devalvovať svoje meny s cieľom podporiť konkurencieschopnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako povedal pre spravodajskú televíziu CNBS krátko pred otvorením neformálneho dvojdňového summitu ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G7 pri Londýne, nástroje na podporu rastu domácej ekonomiky sú v poriadku, no nie politika, ktorej cieľom je ovplyvňovanie kurzov mien.

Kurz jenu klesol oproti americkému doláru od novembra minulého roka už o 25 %. Dnes sa dostal na 101,66 JPY/USD, čo predstavuje 4,5-ročné minimum. V tejto súvislosti Lew upozornil, že ministri financií 20 najväčších svetových ekonomík (G20) sa už vo februári v Moskve a neskôr vo Washingtone dohodli na tom, že členské štáty nebudú využívať devalváciu národných mien na zvýšenie konkurencieschopnosti svojich ekonomík.

Summit G7 (USA, Kanada, Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Japonsko) je dnes už v podstate raritou. Predstavitelia skupiny sa totiž v ostatných rokoch pravidelne stretávajú na "okraji" summitu G20. Naposledy sa samostatne zišli v roku 2009. Hlavnými témami víkendového stretnutia budú regulácia bánk a reforma finančného sektora, boj s daňovými únikmi, voľný obchod a podpora ekonomík.
 

Vyberte región